Viisi vinkkiä verhojen valintaan
Habitaressa oli nähtävillä runsaasti kauniisti laskeutuvia poimutettuja verhoja sekä mattoja, joihin on ihana upottaa varpaat ilmojen viiletessä. Tämän syksyn ja talven ehdoton trendi onkin juuri muhkeat tekstiilit, jotka viimeistelevät tilan niin toimistoissa kuin kodeissa.
Verhojen suunnittelu ei ole ihan niin yksinkertaista puuhaa ja on muutamia vinkkejä, jotka on syytä ottaa haltuun etenkin, kun puhutaan kauniisti laskeutuvista pitkistä verhoista. Kokosin teidän iloksi omat hyväksi todetut käytänteet, mitä tule verhojen valintaan, kiskoihin ja kiinnikkeisiin.
Asenna kisko kattoon tai katonrajaan
Melko yleinen virhe on asentaa verhotanko tai kisko ihan ikkunankarmin yläreunaan. Verhon asentaminen liian alas antaa vaikutelman matalammasta huonekorkeudesta ja lopputuloksesta tulee tökerö. Mikäli huonekorkeus on todella korkea, asenna kisko vähintään 30cm ikkunankarmin yläreunasta ylemmäs. Korkeat ja viistot katonrajat ovat kuitenkin usein hyvin haastavia ja näissä tilanteissa suosittelen kääntymään esimerkiksi sisustussuunnittelijan puoleen, joka voi tarkastaa silmälle sopivan kiskon/verhon korkeuden.
Älä säästele verhon määrässä
Verhojen määrän suhteen ei kannata toteuttaa ajatusta less is more. Jos toiveissa on kauniisti poimuttuva verho, täytyy sitä olla runsaasti, vähintään kaksinkertainen määrä. Mitä enemmän verhoa on, sitä tiheämpi poimu tulee olemaan.Tähän omaan olohuoneeseen tuli yhteensä 8kpl 120cm leveää verhoa, mutta sitä olisi voinut olla vielä enemmän etenkin, jos haluaisin pitää verhot suljettuna siten, että poimu säilyy koko matkalta (kuvassa ei näy keittiön ikkunaa, joka on ilman verhoa, sillä ne on nyt kasattu olohuoneen ikkunoiden päälle runsaammin). Emme halunneet sälekaihtimia, joten nämä pitkät verhot toimivat myös näköesteenä ja aurinkosuojana.
Kiskot
Nykyään suositaan paljon näissäkin kuvissa näkyvää U-kiskoa. Omani hommasin suoraan Eurokankaalta. Kiskoja on kattoasenteisia ja sellaisia, jotka saa seinään kiinni. Nämä meidän kuvissa näkyvä kiskot ovat seinäasenteiset, mutta ovat silti aivan katonrajassa ja täten näistä saa vaikutelman kattokiinnitteisistä kiskoista. Katossamme on hienorappaus, joten emme sen vuoksi asentaneet kiskoja kattoon. Seinäkiinnikkeellä saimme hieman napakamman tuntuman kiskoon ja emme vaurioittaneet kiinnikkeellä kattomateriaalia.
Kiskoja on myös helppo jatkaa liitoskappaleen avulla ja tässä meidänkin kiskossa on useampi liitoskohta. Jos verhoja on runsaasti (tai ne ovat paksuja) ja ne halutaan vetää välillä kokonaan sivuun, suosittelen tuplakiskon asentamista, jotta ne saa ikkunan edestä vedettyä kunnolla ikkunan reunamille ja tällöin verhot saa lomittain ikkunan reunalle.
Nauhat ja nipsut
Mikäli toiveena on kauniisti poimuttuva aaltoileva verho kannattaa ompeluvaiheessa pyytää/laittaa verhon yläreunaan aalto-, eli wave -nauha. Nauhaan kiinnitetään muoviset koukut, jotka nipsutetaan kiskoon pujoitettaviin likuihin.
Nyt aion paljastaa teille sisustussuunnittelijoiden salaisuuden, eli oikean koukuttamistekniikan. Koukut kannattaa nimittäin laittaa verhoon siten, että joka toinen koukku tulee liun toiselta puolelta ja toinen toiselta. Tällöin laineet tulevat verhoon kuin itsestään!
Kankaat
Omaan olohuoneeseen valitsin kevyet ja läpikuultavat verhot, jotka kestävät hyvin aikaa ja sopivat jokaiseen vuodenaikaan. Makuuhuoneeseen taasen valitsin paksummat hiekansävyiset pimennysverhot, joita en ole tosin vielä saanut asennettua paikoilleen. Näissä olohuoneen verhoissa käytetty kangas on Eurokankaan Kohtalo, jota on saatavilla useassa värissä ja onpa muuten tosi edullinenkin, alle 10€/m.
Verhoilla on todella helppo muuttaa kodin ilmettä ja valkoisten rinnalle on mutkatonta valita kausittain esimerkiksi jokin kuosillinen tai värillinen kangas. Kun perusjutut on kunnossa, on kokeilu ja väriläiskät enemmän kuin sallittuja!
-Maru