Viherkasvien pelastustoimet talvikuukausina

 
 

Olen täällä kotosalla yrittänyt saada kasvit selviämään tulevasta koitoksesta. Talven pirulainen tahtoo nuupauttaa mielen lisäksi oliivipuun, jonka lehdistä en olisi vielä valmis luopumaan. Odotan siitä huolimatta sinnikkäästi, että keväällä saapuisi ihme ja kaljuuntuneeseen puunrunkoon ilmestyisi entistäkin ehommat lehdet.

Kyllä se meinaa jonkin verran ketuttaa, jos satojen eurojen arvosta kotiin ostetut viherkasvit nuupahtavat talven aikana ihan vain huonon hoidon ansiosta.. Oliivipuun myötä päätin uppoutua ihan ajatuksen kanssa kasvien talvihoidon syövereihin ja nyt sitten teidänkin iloksi kokosin tähän postaukseen parhaat vinkit viherkasvien hoitoon talvikuukausina.

Vie valoon

Valonpuute rasittaa kasveja talven aikana eniten. Oli myös erikoista huomata, että kylpyhuoneessa, täysin luonnonvalon ulottumattomissa oleva kasvi on viihtynyt kodin kasveista parhaiten, sillä saa mukavasti valoa kylpyhuoneen yläkaappien alapinnassa olevasta valaisimesta, jonka kelvinasteikko huitelee 4000 kelvinin tienoilla.

Toimitiloja suunnitellessa usein viherkasvien asiantuntijat sanovat, että jos viherkasvi saa luonnonvalon puutteesta huolimatta vähintään 8h voimakasta valkoista valoa, tulee se pärjäämään ihan mukavasti - etenkin silloin, jos kyseessä on paksulehtinen kasvi (palmuvehka, peikonlehti, kilpipiilea tms.). Kotioloissa keinovalaistus jää usein melko vähäiseksi, joten kasvivalojen hankkiminen olisi usein paikallaan (ihan tavallisista suunnattavista jalkavalaisimista on jo apua). Siirrä myös verhot pois ikkunoista ja tuo kasvit mahdollisimman lähelle luonnonvaloa.

Muista pyyhkiä kasvien pinnalta pölyt, sillä ohutkin pölykerros estää valon pääsyn kasviin.

Älä hukuta

Oikeaoppisesti kasvien valmistelu talvikauteen pitäisi aloittaa jo syys-lokakuussa. Meille, jotka eivät ole sitä tehneet, niin olisi syytä petrata ihan vain ensi vuotta ajatellen. Valmistelu tarkoittaa lannoituksen ja veden vähentämistä. Lannoitusta on kasvien kasvukuukausina (kesällä) tehty jokaisella kastelukerralla (jos lannoite annetaan veden mukana), joten sitä olisi syksyllä syytä vähentää.

Kasveja kastellaan talviaikaan niukasti. Mullan annetaan kuivahtaa kunnolla ja sormella voi testata pintakuivuutta - työnnä sormi multaan parin sentin syvyydelle ja jos multa on kuivaa, on aika kastella kevyesti.

Sumuta ja lannoita

Marras-, joulu-, ja tammikuussa kasveja ei lannoiteta kasteluveden mukana lainkaan. Talvikuukausina on tärkeä muistaa antaa kuitenkin kasveille merileväsumutusMerileväuutesuihkutus tehostaa ja tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaa etenkin pimeänä vuodenaikana.

Kokoa kasvit ryhmiksi

Kasvit viihtyvät etenkin talvisaikaan porukassa. Ilmankosteus on talvella niukka, mutta kasvit luovat ympärilleen oman pienen kosteamman ympäristön - näin kasvit hyötyvät toisistaan.

Täällä ainakin on vakaa aikomus saada kasvit selviytymään talven yli. Täysin menetettyjä tapauksiakin jo löytyy - lyyraviikuna ja yksi kilpipiilea on jo pois pelistä. Toivon mukaan jäävät tämän vuoden ainoiksi uhreiksi..

-Maru

 
 
Previous
Previous

Mielen myllerrystä, oivalluksia ja uusia unelmia

Next
Next

Koti-ilta jota ei meinannut millään tulla / 1000€ lahjakortin arvonta