Ongelmana valaistus? Tarkista nämä!

 
 

Vuoden pimein aika alkaa olla käsillä ja valaistus asiat monessa kodissa erityisen ajankohtaisia. Sen tiimoilta ajattelin, että kokoan tähän postaukseen teidän iloksi pienen listan, jonka avulla voitte käydä omaa kodin valaistusta läpi ja miten pienillä jutuilla pystytte parantamaan valaistusta ilman suurempaa remonttia.

Kannattaa kurkata myös instagram -tilini (@maruhautala) kiinnitetyistä julkaisusta valaistusvinkit videoiden muodossa. Sieltä löydät lisää konkreettisia vinkkejä kodin valaistuksen suunnitteluun.

Näin parannat kodin valaistusta kevyillä ratkaisuilla

1. Tarkista lamput

Valaistuksen lyhyt oppimäärä on tässä: valaisin on varjostin ja lamppu on valon lähde. Otetaan siis termit haltuun heti alkuun ja kun puhun lampuista, tarkoitan valaisimiin tulevia polttimoita, lamppuja.

Valon määrää on helppo muuttaa valaisimien lamppuja vaihtamalla. Lamppupaketeista kannattaa seurata erityisesti kahta arvoa: valon väriä, kelvinasteikkoa (K) ja valon määrää eli lumeneita (lm).

Kelvinasteikko kertoo minkä sävyistä valon väri on. Mitä matalampi kelvin, sen keltaisempi on valon väri. Itse tykkään, että kiinteät valaisimet (spotit) ovat 4000K mukaiset ja sisustusvalaisimissa (riippuvalaisimet) valon väri on 3000K. Korkeampi kelvinasteikko toistaa värit paremmin ja tällöin valo tuntuu myös tehokkaammalta. Etsi siis kaupasta 3000 - 4000K lamppuja.

Lumen arvo kertoo valon määrän. Ennen puhuttiin wateista, mutta niitä ei nykyisten led -valaisimien paketeista kannatata tiirailla, vaan watit ovat korvanneet lm arvo. 850lm on hyvä lampun arvo, joka vastaa hieman tehokkaampaa valoa, kuin mitä 60W hehkulamppu ennen muinoin oli.

pholcdonna1.jpg

2. Valitse varjostin käyttötarpeen mukaan

Mikä on valaisimen tarkoitus tilassa? Toimiiko valaisin esimerkiksi lukuvalona, vai pitäisikö sen toimia koko tilan yleisvalaisimena?

Mikäli valaisimen pitäisi valaista koko tilaa, valitse sellainen valaisinkupu, joka ei kohdista valoa yhteen paikkaan (on esimerkiksi umpinainen sivusta). Näissä minun kuvissani on kahta erilaista valaisintyyppiä kahteen eri tarkoitukseen - pöydän päällä toimii hyvin riippuvalaisin, joka suuntaa valon ainoastaan pöytäpintaan. Makuuhuoneessa meillä ei ole kiinteitä spotteja, joten sinne olen valinnut valaisimet, joiden varjostin on läpikuultava ja valo pääsee leviämään kauttaaltaan kaikkialle tilassa (Himmee Toad).

Haastavia ovat vanhat kohteet, jossa ei ole kattoon upotettuja spotteja, vaan valaistus on pelkän kattoon kiinnitettävän irtovalaisimen varassa. Esimerkiksi tämä kaunis Lundian Halo plafondi voi olla ratkaisu tämän kaltaisissa kohteissa. Varjostin siivilöi valon kauniisti kaikkialle ja valaisin sopii monenlaiseen arkkitehtuuriin ja tilaan. Halo varjostinta on saatavilla useammassa koossa.

P1016276-2.jpg

3. Sijoittele valaisimet eri puolille tilaa

Tilan tuntua lisää, jos valaisimet ripotellaan eri puolille tilaa ja ideaali tilanne olisi, jos jokaisessa kulmassa olisi jokin valon lähde. Tällöin tilan koon hahmottaa huomattavasti paremmin, sillä ainoa valon lähde ei ole riippuvalaisimen pieni valokeila esimerkiksi sohvapöydän päällä. Riippuvalaisin usein jättää nurkat valaisematta ja huone näyttää todellisuutta pienemmältä.

Muista, että televisio ja kynttilät ovat myös valon lähteitä. Sisustusvalaisimien ohella voit hyvin käyttää valopisteinä myös tunnelmallisia kynttilöitä ja muita kausivaloja.

pholcdonna2.jpg

4. Älyvalaistus osa kodin sisustusvalaistusta

Älytekniikan käyttö on jatkuvasti lisääntymässä myös valaistuksen osalta ja älytekniikkaa voit hyödyntää myös irtovalaistuksen osalta.  Älyvalaistus mahdollistaa kodin valaistuksen ohjelmoinnin ja ohjaamisen esimerkiksi omasta puhelimesta. Valoja voi himmentää, mutta myös vaihtaa niiden sävyä kylmästä lämpimään.

Voit valita omaan suosikkivalaisimeen älylampun ja eri vuorokauden aikojen mukaan ohjelmoida sen tiettyyn kirkkauteen tai värilämpötilaan. Voit myös valita jokaiseen sisustusvalaisimeen älypolttimon ja luoda erilaisia tilanteita, jolloin nappia painamalla kaikki valot säätyy tiettyyn tunnelmaan sopivaksi (esim. elokuvan katselu, jolloin valot himmenee). Itse olen käyttänyt eniten Philipsin Hue -sarjan valaisimia ja lamppuja ja näitä voin kyllä ehdottomasti suositella.


Esimerkiksi tämä Philipsin Still -kattovalaisin on tosi toimiva makuuhuoneessa tai eteisessä, jossa valoa olisi hyvä myös saada säädetyksi niin kirkkauden, kuin värilämpötilan mukaan.

keittiönvalaisin.jpg

Toteutin viime viikolla oman valaisinhaaveen ja kotiutin meille super-kauniin Pholcin Donna 18 -valaisimen, jonka asensin ruokapöytämme päälle. Tällaiset söpöt jutut iskee kyllä minuun ja vaikka valaisin on muotokieleltään todella ajankohtainen on se samaan aikaan myös ajaton ja tulee taatusti viihtymään meillä pitkään.

Valaisinhankinnoissa suosittelenkin panostamaan laatuun ja ajattomuuteen, mutta ennen haaveiden toteuttamista kannattaa miettiä tarkkaan valaisimen funktio - onko tarve kohdevalaisimelle, yleisvaloille vai vain sisustukselliselle tunnelmoinnille ja visuaaliselle silmäkarkille?

 
 
Previous
Previous

Tapetteja skandinaaviseen makuun

Next
Next

Futonsänky