Muurattu istutusallas

 
 

Postaus toteutettu yhteistyössä Jyväskylän Kodin Terran kanssa.

muurattu istutusallas marulla.jpg
istutusallas terassilla.jpg

Aloitimme kutakuinkin kuukausi sitten pienen terassiprojektin, jonka perimmäinen tarkoitus oli lisätä pienen paritalopihamme käyttöastetta ja viihtyisyyttä. Emme kumpainenkaan ole mitään pihasuunnittelun tai viherrakentamisen (saati muuraamisen) eksperttejä, mutta testaamalla monesti asiat selviää ja jännityksellä jään odottamaan, että miten allas kestää pihalla vuosien vieriessä.

Tehdessä myös selvisi, että projekti ei todellakaan ollut mitenkään erityisen pieni. Meillä meni projektiin kutakuinkin 100 työtuntia, mutta tämän projektin myötä meitä molempia puraisi pieni puutarhakärpänen ja pihan parissa puuhastelu jatkuu edelleen.

Tässä postauksessa kerron teille simppelit työohjeet muuratun istutusaltaan rakentamiseen. Naapurusto on meillä aika lähellä, joten istutusallas oli laatoituksen kulmaan sopiva valinta rajaamaan laatoitusta ja toimimaan heinien kasvaessa myös näköesteenä.

piha ennen.jpg

Panosta pohjatöihin

Pihan alkutilanne oli melko karu. Nurmikko ei juuri kasvanut melko savisella alustalla ja uuden paritalon sinänsä kiva terassi kaipasi kaveriksi hieman suuremman alaterassin, jotta saimme ruokapöydän mahtumaan myös ulos. Helppohoitoisuuden vuoksi päätimme tehdä terassin edulliseesta betonilaatasta. Betonilaataksi valitsimme Kodin Terran valikoimista löytyvän mustan Lakka betonilaatan (teen vielä laatoituksesta oman postauksen, jahka saadaan kokoa alue valmiiksi.)

Muuratun istutusaltaan pohjatyöt kannattaa siis tehdä huolella. Teimme laatoituksen siten, että se hieman viettää talosta poispäin ja samassa kulmassa, hieman laskevasti teimme myös istutusaltaan. Laatoitus antaa jämäkän ja suoran alustan istutusaltaalle ja pienentää routimisen aiheuttamien vaurioiden riskiä.

istutusallas numerointi.jpg

Mallaa istutusallas paikoilleen ja numeroi harkot

Kun pohja oli tehty huolella, mallailimme altaan paikoilleen. Kevytsoraharkkojen leikkaaminen on siitä kätevää, että se onnistuu ihan käsisahalla (harkkosaha) ja kun leikattavia harkkoja oli suhteellisen vähän, ei tarvinnut lähteä ostamaan timanttilaikkaa. Käytimme istutusaltaassa 10cm leveää, 59cm pitkää ja 19cm korkeaa kevytsoraharkkoa. Yhteensä altaaseen meni noin 56 harkkoa.

Meidän istutusaltaasta tuli 57cm korkea, 59cm syvä ja pitkän sivun pituus on noin 245cm.

Kun istutusallas on kasattu paikoilleen, harkot oikeassa järjestyksessä, numeroimme ne maalarinteippiä apuna käyttäen. Sen jälkeen istutusallas purettiin ja kasattiin takaisin oikeassa harkkojärjestyksessä.

Kannattaa kasata istutusallas siten, että harkot ovat paikoillaan tiililadonnalla. Näin istutusaltaasta tulee jämäkämpi, kun saumat eivät ole pystysuunnassa samalla kohdalla.

muuraus.jpg
istutusallas muuraus.jpg

Muuraus

Kun harkot oli purettu, aloitettiin muuraus. Laitoimme laastia kerrosten väliin ja saimme hieman vatupassin avulla suoristeltua pahimpia mutkia. Muurauslaastina käytimme Weber Vetoni ML 5 muurauslaastia ja tätä meni kaikkinensa yhteensä 6 säkillistä. Kevytsoraharkoissa on sivuissa pienet “hahlot”, jotka estävät tiilten sivuttaissuuntaista liikettä. Emme siis varsinaisesti lätränneet laastia harkkojen pystysivuihin, vaan kevyesti täytimme kolot jahka olivat asettuneet paikoilleen. Muurauslaastin sijaan harkkojen kiinnityksessä voisi käyttää myös kiviliimaa.

Suosittelen muuten suojaamaan nuo betonilaatat. Melkoinen sotku oli, kun muurauslaastia oli roiskunut betonilaattojen pintaan. Tästäkin ongelmasta selvittiin, kun löysin ystävällisten myyjien avulla Kodin Terrasta betoniroskeisiin tarkoitettua poistoainetta.

Kun istutuslaatikon muuraus oli kuivunut, slammattiin muurauslaastilla lopuksi laatikon pinta. Tässä olisin halunnut olla parempi, mutta tasaisen pinnan saaminen muurauslaastilla osoittautui yllättävän haasteelliseksi. Ajattelin, että saan pinnan kuivutta hiottua, mutta eipäs se hioutunutkaan, kun pinta meinasi lähteä murenemaan. Enimmät rokamat toki sain hiottua ja lopulta pinnasta tuli kuitenkin ihan kiva - sellainen välimerellisen rustiikkinen.

Kun pinta oli kuivunut ja sitä oli kevyesti hiottu, maalasimme istutusaltaan sävyttämättömällä valkoisella Teknoksen Saku -sokkelimaalilla. Jos muurauslaastipinnasta olisi tullut tarpeeksi kiva, menisi betonipinta ihan sellaisenaan. Tämä on tässä oikeastaan ainoa osuus mikä jännittää, että miten sokkelimaali kestää istutusaltaan pinnassa. Lupaan raportoida tästä, jahka kokemusta kertyy hieman enemmän. Lisäksi istutusaltaan reunan voisi vielä vuorata pellillä - olen nähnyt paljon molempia toteutustapoja, joten uskalsin lähteä testaamaan pellitöntä reunusta. Tämänkin voi toki helposti lisätä sitten jälkeenpäin.

istutusallas styroksi.jpg

Routaeriste istutusaltaaseen suojaamaan pakkaselta

Kun allas oli maalattu, vuorasimme istutusaltaan sisäpuolelta 5cm paksulla routaeristeellä. Tämä estää pahimman kosteuden puskemista harkkojen läpi (styroksin lisäksi voisi altaaseen laittaa myös patolevyt) ja tietenkin eriste estää kasvien juurien jäätymisen pakkasella. Talvella kannattaa vielä vuorata allas ulkoapäin lumella, jos lunta nyt sattuisi vielä talvisin tulemaan..

Istutusaltaan pohjalle heitimme vielä pienen kerroksen soraa salaojittamaan allasta ja emme tehneet alareunaa vesitiiviiksi, jotta vesi pääsee valumaan istutusaltaan pohjasta ulos. Porasin vielä porakoneella sisänurkkaan reiät, jotta L-mallisen altaan sisänurkasta vesi pääsee valumaan istutusaltaan läpi pihanpuolelle jäämättä lillumaan laatoituksen päälle. Lopuksi istutusallas täytettiin mullalla (jätin multapinnan noin 10cm vajaaksi, multapinta juuri ja juuri styroksin yläpuolella).

istutusaltaan reunus.jpg

Koristekivellä viimeistely

Lopuksi altaan reunus viimeisteltiin Kekkilän valkoisella koristekivellä. Viimeinen silaus teki kyllä ihmeitä ja koko alue siistiytyi hetkessä! Nurmikko vielä odottaa kasvamista, mutta kun nurmi on kasvanut helpottaa koristekivireunus myös nurmikon ajamista istutusaltaan vierestä. Kaivoimme maahan kestopuulaudan pystyyn ja tasasimme pinnan kivituhkalla. Koristekiveä on pinnalla melko pieni kerros, mutta vaikutus on melkoinen.

Paras osuus on tietenkin kasvien istuttaminen ja teen näistä vielä oman postauksen, jahka saan altaan täytettyä niin hyötypuutarhan kasveilla, monivuotisilla perennoilla ja yhden kesän ihanilla vihreillä.

Postauksen lopusta löydät vielä istutusaltaan tuotteisiin tarvittavan ostoslistan.

heinäkasvit istutusallas.jpg
istutusaltaan kasvit.jpg
soraharkko istutusallas.jpg
muurattu istutusallas.jpg

Ostoslista

Betonilaatoista ja kevytsoraharkoista kertyy pienelläkin pihatyömaalla melkoinen kuorma, joten Kodin Terran kautta hoitui loistavasti kuljetus ihan kotipihaan saakka. Tähän loppuun vielä kootusti ostoslista ja linkin kautta pääset suoraan Kodin Terran sivuille tekemään ostokset.

Lakka musta betonilaatta (alle kivituhka ja suodatinkankaat sekä saumaushiekka).

Kevytsoraharkko

Muurauslaasti

Muurauskauha ja leveämpi “liippa”

Routaeriste

Kekkilä valkoiset koristekivet

Teknos sokkelimaali

Lisäksi tarvitset muurauslaastin sekoitusämpärin sekä laastin sekoitukseen tarvittavan vatkaimen. Meidän akkukäyttöinen iskuporakone ei tähän tepsinyt, vaan saatiin naapurista lainaan sähkökäyttöinen hieman tehokkaampi pora, jonka päähän kiinnitettiin laastinsekoitukseen tarvittava vatkauspää.

Tsemppiä projektiin!

 
 
Previous
Previous

Terassin löhönurkka

Next
Next

Tervetuloa uuteen blogiin!