Noniin. Nyt kun suurimmasta stressistä ja ahdistuksesta on päästy yli ja oma koti myyty alle kahdessa viikossa, niin on aika heittää ilmoille ajatukset aiheesta
kannattaako oma koti myydä ilman välittäjää?
Kuinka paljon työtä teettää oman kodin myyminen ja kuinka välttää epäonnistuminen? Tähän postaukseen olen koonnut asunnon myynnin parhaat vinkit ja sudenkuopat, sekä tietenkin myös omia fiiliksia oman kodin myynnistä. Kannattiko?
1. Ota selvää alueen hintatasosta
Tässä teimme itse heti ensimmäisen virheen ja jouduimme tiputtamaan hintapyyntiä omasta ajatuksesta jonkin verran. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin tapahtumaan ja olimme varsin tyytyväisiä lopulliseen kauppahintaan. Ostajat ovat erittäin hintatietoisia ja yksi pahimmista virheistä on aliarvioida mahdollista ostajaa laittamalla hinta liian korkealle. Hinnat elävät ja myymisestä on osattava sivuuttaa omat tunnesiteet myytävään asuntoon. Kutsu tarvittaessa kiinteistövälittäjä arvioimaan myytävän asunnon hinta ja samalla luot kontaktin kiinteistövälittäjään, jos myynti itse ei onnistukaan.
2. Karsi ylimääräiset tavarat ja panosta kuviin
Ihmiset saapuvat näyttöön kuvien perusteella, joten panosta niihin! Poista kaikki ylimääräinen tavara, sillä mahdollisimman tyhjät tasot ja pinnat näyttävät kuvissa parhaalta. Jos omat kuvaustaidot eivät riitä laadukkaiden kuvien ottamiseen, palkkaa paikalle valokuvaaja.
3. Tee myynti-ilmoitus
Me laitoimme asunnon myynti-ilmoituksen ainoastaan
Etuoveen. Etuoven ilmoitus maksoi 149€. Ilmoitus sisältää asiakirjat kaupankäyntiin, myynti-ilmoituksen etuovi.com:iin, näyttöesitteen, myyntivinkit, lakineuvonan ja ilmoitustakuun. Myös
Oikotie tarjoaa suurinpiirtein samat palvelut ja hinta on etuoven tavoin 150€ tienoolla. Useat myyjät laittavat ilmoituksen molempiin kanaviin, mutta me käytimme vain etuoven ilmoituspalstaa.
Panosta myynti-ilmoituksessa myös oikeinkirjoitukseen ja asiapitoiseen tekstisisältöön.
4. Jaa myynti-ilmoitusta paikallisilla Facebook kanavilla
Alueelliset kanavat ovat hyviä kiinteistön myynti-ilmoitusten jakopaikkoja, joten sosiaalista mediaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös asuntokaupoissa.
5. Muista näytöt
Laita ilmoitukseen näyttöpäivä - paras ajankohta on sunnuntai klo 13.00 jälkeen. Yleensä näyttö kestää noin tunnin. Me pidimme näiden lisäksi sovittaessa myös yksityisnäyttöjä ja niiden mahdollisuus kannattaa mainita myynti-ilmoituksessa erikseen.
6. Tarvittavat asiakirjat / paperit
Näytössä kannattaa olla kaikki tarvittavat paperit myytävän asunnon tiedoista. Isännöitsijätodistus, myynti-ilmoituksesta laadittu koonti sekä tarvittaessa asiakirjat esimerkiksi remonteista - niin tulevista kuin tehdyistä. Ota selvää taloyhtiöön tulevista muutoksista ja kysy apua tarvittaessa lainvoipaisista sopimuspohjista juristilta.
Kauppoja ei synny, ellei alla olevia papereita ole hankittu. Osakekirja on siinä pankissa, josta mahdollinen laina on otettu.
- Isännöitsijäntodistus
- Tarjouspohja
- Kauppakirjapohja
- Osakekirja
- (lisäksi meillä oli: energiatodistus, taloyhtiön talouslaskelma)
Kannattiko?
Kotimme myytiin hirvittävän nopeasti, alle kahdessa viikossa. Meillä oli miehen kanssa selvä tehtävänjako - minä otin myyntikuvat ja tein myynti-ilmoituksen. Otin selvää mitä asiakirjoja tarvitsemme myyntiä varten ja melkolailla tämän jälkeen mies hoiti kaiken lopun. Ensimäisessä näytössä olimme yhdessä, mutta toisen näytön mies hoiti yksin. Itsestä tuntui helpottavalta, ettei minun tarvinnut olla näytössä paikalla. Ei ehkä miellyttävin tehtävä, joten ymmärrän tämänkin tiimoilta hyvin miksi välittäjän palkkaaminen on järkevää.
Välittäjän kanssa työskentely on stressivapaata ja aika paljon tämä myynti aiheutti näin lapsiperheellisenä ylimääräistä säätöä. Lapsille piti hankkia näyttöjen ajaksi hoitaja ja koti täytyy pitää jatkuvasti siistinä - joku saattaa soittaa yksityisnäytön tiimoilta milloin vaan. Ehdimme pohtimaan sitä, että jos koti ei mene kolmessa viikossa kaupaksi, hankimme välittäjän. Onneksi kävi toisin ja säästimme itse myymällä tuhansia euroja.
Teimme myös parinsadaneuron säästön, kun laadimme kauppakirjapohjan itse. Kauppakirjan laatimisessa täytyy olla tarkka, jotta kaikki tarvittavat osuudet tulee kirjattua ylös. Asuntomme osti hirvittävän mukava pariskunta, jonka kanssa myynti oli äärimmäisen mutkaton suorittaa. Tälläkin on suuri merkitys kauppojen onnistumisen suhteen.
Asunnon myynti itse oli ehdottomasti kannattavaa, vaikka stressitöntä se ei ollut. Tekisinkö toisin? Taatusti, mutta omakotitaloa en möisi itse. Omakotitalon myynnissä riskit ovat suuremmat, joten käyttäisin etenkin tällöin välittäjää. Jos asunto menee nopeasti kaupaksi on myynti tietenkin helpompaa, sillä yhteydenotot ja näytöt rajautuvat pienemmälle aikavälille.
Tärkeintä on olla rehellinen ja olla peittelemättä asunnon pulmakohtia tai selkeitä mahdollisia vaurioita. Ota selvää tehdyistä remonteista ja niiden teknisistä toteutuksista. Kysy jos et tiedä ja palkkaa ammattilainen, jos olet epävarma.
Mieluusti vastailen, jos teille tulee mieleen jotain kysyttävää aiheesta. Ja hei, jos olet myynyt itse niin jaa omat fiilikset ja kokemukset myös meille!