DIY rimaseinä

 
 

Rimaseinät ovat olleet viimeaikoina monen rakentajan ja remontoijan suosiossa ja olen itsekin päässyt sisustussuunnittelijan roolissa suunnittelemaan asiakkaille muutamia rimoitusratkaisuja.

Rimaseinät sopii erityisen hyvin skandinaaviseen kotiin ja kauniin puupinnan lisäksi rimoitus toimii myös tilaa akustoivana elementtinä. Tyypillisesti rimoituksen materiaalina on pintakäsitelty koivu, tammi tai mänty, mutta voit tehdä rimoitusratkaisun itse esimerkiksi puuvalmiista höylätystä rimasta. Puuseppätyönä rimaseinät toteutetaan useimmiten tammesta ja näitä voidaan käyttää erinomaisesti myös tilanjakajina. Jos rimaseinä toimii tilanjakajana ja ei tällöin saa tukea takana olevasta seinästä, on puun laatuun ja tekniseen toteutustapaan kiinnitettävä erityistä huomiota. Etenkin tällöin suosittelen kääntymään puuseppäosaamisen puoleen.

Simppelin rimaseinän tekeminen rautakauppatavarasta ei ole mitenkään vaikeaa, mutta muutama seikka on hyvä ottaa huomioon näitä tehdessä ja ajattelin nostaa tähän postaukseen pari erilaista tee-se-itse rimoitusratkaisua asiakaskohteistani.

Kalanruotorimoitus

Tässä asiakaskohteessa rimaseinä toteutettiin kalanruotokuviona pukuhuoneen kaapiston väliin. Ylä- ja alareunaan asennettiin rimoituksen taakse led -valonauha mikä kivasti korostaa rimoitusta. Rimana on käytetty höylättyä mäntyä kooltaan 15x45mm ja rimoituksen väli on tässä n. 18mm. Riman pintaan on levitetty 2krs. valkoista Supi saunavahaa.

Tukipuiden väli, joihin rimat on kiinnitetty, on tässä ratkaisussa 450mm ja kalanruotokuviossa haastetta tuo riman leikkaaminen jiiriin. Kulman tulee olla jokaisen riman kohdalla sama, jotta rimoituksen väli pysyy saman kokoisena kautta linjan. Rima on tuettu melko pienin välein takana oleviin tukipuihin, joten puu ei lähde tässä toteutuksessa vääntyilemään ajan saatossa. Täytyy kuitenkin huomioida, että puu saattaa alkaa elämään lämpö- ja kosteustilavaihteluiden myötä, joten vaikka jiirit olisivat täydellisesti toisiaan vastakkain, voi ajan kanssa liitoskohtiin tulla pieniä rakoja.Vahaa kannattaa poikkeuksetta levittää vaalean puun pintaan 1-2krs. jotta puu ei lähde valon vaikutuksesta ajan kanssa kellastumaan.

Rimoitus portaikkoon

Tässä kodissa rimaseinä toteutettiin portaikkoon ja ruokailutilan taustaseinään. Näissä kuvissa näkyy portaikkoon toteutettu rimaseinä ja tässä led -valonauha asennettiin valaisemaan rimaseinää riman edestä. Valonauhan eteen on asennettu lista, joka piilottaa valonlähteen ja heijastaa valon oikeaan suuntaan. Valonauha on asennettu noin 8cm päähän rimoituksesta. Puumateriaalina on koivurima.

Asiakkaan kanssa jonkin aikaa palloteltiin yhteistuumin niin riman-, kuin myös rimaseinän raon kokoa. Lopulta asiakas päätyi riman koossa mittaan 26x26mm ja se on kiinnitetty takana oleviin tukipuihin 600mm välein. Kun rima on kiinnitetty tarpeeksi tiheästi takana oleviin tukipuihin, ei se lähde vääntyilemään kosteusvaihteluiden myötä.

Rimoitukset voi kiinnitellä tukipuihin rimaseinän taustapuolelta, jolloin ruuvin-/naulan reiät eivät jää näkyviin. Riman väli on seinässä 15mm ja rimat käsiteltiin Osmocolorin puuvahalla sävyllä kuusi 3111. Riman välistys kannattaa tarkastaa lattiatasossa ennen kiinnittämistä, jotta omaan silmään sopiva vaihtoehto löytyy.

Rimaratkaisut ulos / lämpökäsitelty rima

Lämpökäsiteltyä puuta käytetään paljon ulkotilojen rimoituksissa, sillä se ei lähde vääntyilemään kosteusvaihteluden myötä niin helposti kuin puu jota ei ole lämpökäsitelty. Lämpöpuu valmistetaan modifioimalla puuta yli 160 °C lämpötilassa. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä pienentää puun kosteuselämistä. Lämpöpuu tummentaa puuta ja antaa sille ikäänkuin jalopuisemman ilmeen. Jos toiveena on vaalea puupinta, ei lämpöpuu anna tässä tapauksessa toivottua lopputulosta.

Valmiit rimoitusratkaisut

Markkinoilla on myös valmiita rimoitusratkaisuita, jotka toimivat erinomaisina asennusvalmiina ratkaisuina. Yksi tällaisista ratkaisuista on Ovelus. Hirvittävän näppärän oloinen tuote etenkin rimakattojen toteuttamiseen. Itse en ole päässyt vielä asiakaskohteissa kokeilemaan, mutta monet kollegat ovat kehuneet kovasti. Karavalta löytyy niin ikään paneeli, jossa on on valmiina rimoituksen ilmettä. Karavan rimapaneelin nimi on Vuono. Harmillisesti heidän sivuiltaan ei vielä kyseistä paneelia löytynyt, jotta olisin sen voinut tähän linkittää. Laadukasta lämpökäsiteltyä rimatavaraa ulkokäyttöön tuottaa taasen muun muassa Lunawood.

Tähän loppuun vielä tiivistetysti tärkeimmät pointit rimarakaisuista:

  • Muista tukea rimoitus tarpeeksi tiheästi, jotta puu ei lähde vääntyilemään (ohjesääntönä toimii 600mm).

  • Jos haluat vaalean lopputuloksen, käsittele pinta vaalealla vahalla (esim. Osmocolor puuvaha).

  • Mallaa rimoituksen tiheyttä omaan silmään sopivaksi lattiatasossa ennen kiinnittämistä.

  • Ulkotilojen rimoituksissa kannattaa käyttää lämpökäsiteltyä puuta.

  • Etenkin tilanjakaja ratkaisuissa kannattaa luottaa ammattilaiseen (puuseppä). Kauniin lopputuloksen tilanjakaja rimoituksesta saat, kun valitset puulajiksi ajattoman tammen.

 
 
Previous
Previous

Maalasin taulun

Next
Next

Keittiön vihreä seinä